Telecí pečeně s uzeným jazykem a slaninou
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
 - 150 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 3 ks Cibule
 - 0.5 ks Hovězí uzený jazyk
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1.2 dl Víno bílé
 - 4 dl Hovězí vývar základní
 - 1.5 kg Telecí kýta
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 725 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 238.1 mg
 - Draslík 1121.3 mg
 - Vláknina 2010.2 mg
 - Vitamín A 2010.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí kýtu bez kosti omyjeme, odblaníme a dáme do hrnce s 2,5 litry vody.
 - 
                                2
Povaříme ho asi 5 minut, vyjmeme ho z vody a prošpikujeme proužky uzeného jazyka a slaniny. Maso osolíme a posypeme pepřem a kmínem. V pekáči si rozpustíme máslo, na něj položíme maso, posypeme cibulí, podlijeme hovězím vývarem a pomalu v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Pečeme při 190°C-200°C přibližně 90-100 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a obracíme ho.
 - 
                                3
Upečené maso vyjmeme. Do výpeku přilijeme bílé víno, ve kterém jsme si dohladka vymíchali hladkou mouku. Krátce, asi 1 minutu povaříme, omáčku přecedíme do druhého hrnce. Maso nakrájíme na plátky, které přelijeme omáčkou a podáváme.