Jablečný dort s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Džem meruňkový
  • 500 g Jablka
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Ořechy lískové
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Cukr moučkový
  • 3 ml Rum
  • 60 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 13 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 72.5 mg
  • Draslík 376.3 mg
  • Vláknina 7969 mg
  • Vitamín A 7969 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 5.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka omyjeme na na hrubém struhadle nastrouháme do misky. Přidáme prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr. Přisypeme moučkový cukr, rozklepneme celé vejce, přimícháme olej, rum a nakonec přidáme více než půlku mletých ořechů. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Povrch těsta posypeme zbylými ořechy.

  • 2

    Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby, kde dort pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 40 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Vychladlý vyklopíme z formy a vodorovně rozřízneme na dvě půlky. Jednu polovinu potřeme meruňkovým džemem a přiklopíme druhou půlkou.

  • 3

    Hotový dort potom krájíme na úhledné porce, které těsně před servírováním ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a dezert podáváme.

Komentáře k receptu