Salát z pórku s holandskou omáčkou ála kari

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Pažitka
  • 250 g Shiitake houby
  • 100 ml Víno bílé
  • 300 ml Voda pitná
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 2 ks Pórek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Ocet bílý vinný
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 242 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 216.7 mg
  • Draslík 865.8 mg
  • Vláknina 10283 mg
  • Vitamín A 10283 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.1 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórek omyjeme a pokrájíme ho na šikmé špalíčky silné asi 1 centimetr. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní pórkové špalíčky a vaříme 5 minut.

  • 2

    Houby shiitake očistíme a pokrájíme na plátky. Na pánev vlijeme olej a vhodíme na ni houby. Opečeme je a pak odložíme stranou z plotny a necháme vychladnout.

  • 3

    Připravíme si omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.

  • 4

    Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.

  • 5

    Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme a přidáme kari koření. Na plotně si ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.

  • 6

    Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Zašleháme ještě 2 lžíce smetany. Nakonec do krému postupně všleháváme i tekuté máslo.

  • 7

    Houby shiitake a pórek rozdělíme do talířů a pak přelijeme omáčkou. Nakonec posypeme nadrobno posekanou pažitkou.

Komentáře k receptu