Žemlová jelítka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 1000 g Vepřová hlava
  • 30 g Sůl
  • 1 g Majoránka
  • 2 g Nové koření mleté
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 400 g Vepřová krev
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 75 g Vepřová střeva tenká
  • 100 g Vepřové škvarky
  • 10 g Citrony
  • 300 g Žemle tuková
  • 15 g Česnek
  • 200 ml Hovězí vývar základní
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 528 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1306 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 117.7 mg
  • Draslík 210.3 mg
  • Vláknina 770 mg
  • Vitamín A 770 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme.

  • 2

    K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme.

  • 3

    Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem.

  • 4

    Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme.

  • 5

    Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut.

  • 6

    Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout.

  • 7

    Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.

Komentáře k receptu