Chodské lívanečky z bramborového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Povidla jablková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 5 polévková lžíce Perník
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 137 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 70.3 mg
  • Draslík 535.8 mg
  • Vláknina 7450 mg
  • Vitamín A 7450 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem omyjeme brambory, v hrnci se 7 dl vody je uvaříme do měkka (přibližně 20 minut). Brambory scedíme, necháme mírně vychladnout a oloupeme, následně je dáme do mísy, zakryjeme poklicí a odložíme je.

  • 2

    Druhý den brambory jemně nastrouháme, dáme opět je do mísy, přisypeme hrubou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, ochutíme solí, cukrem a těsto dobře promísíme. Na pomoučený válu vytvoříme plát, ze kterého vykrajujeme placičky o průměru přibližně 10 cm. Plech vytřeme olejem a necháme v předehřáté troubě rozpálit při 220°C. Lívanečky opatrně vložíme na plech a pečeme do zlatova z obou stran.

  • 3

    Upečené potřeme povidly z jablek, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme.

Komentáře k receptu