Závin plněný listovým špenátem a hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Sůl
  • 50 g Strouhanka
  • 300 g Špenát listový čerstvý
  • 500 g Hříbky čerstvé
  • 100 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Olej rostlinný
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 604 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 1144 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 91.3 mg
  • Draslík 1103.5 mg
  • Vláknina 10122.4 mg
  • Vitamín A 10122.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.8 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listový špenát důkladně propereme, tvrdé stonky odstraníme, větší listy nasekáme. Hřiby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vodu okyselíme šťávou vymačkanou z citronu, přivedeme k varu a houby jí spaříme, na sítu necháme okapat. Cibuli i česnek oloupeme, na jemo nasekáme, směs zvolna orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Vložíme houby, necháme odpařit vodu, přemístíme do mísy, přidáme špenát a důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem.

  • 2

    Hladkou mouku zamícháme s vejcem, olejem, octem a vodou dle potřeby, osolíme, vypracujeme těsto. Zlehka pomoučíme, vytvarujeme bochánek, zakryjeme, necháme cca 60 minut odpočinout.

  • 3

    Poté na pracovní desku rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moukou, těsto částečně rozválíme, položíme na utěrku a vytáhneme na co nejtenší plát. Posypeme prosátou strouhankou v místech, kde budeme vrstvit náplň, přidáme špenát s houbami, zformujeme do válečku, pokapeme rozpuštěným máslem a za pomocí utěrky opatrně zavineme. Přemístíme na vymazaný plech, potřeme zbytkem másla a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.

  • 4

    Po vyjmutí závin nakrájíme a naaranžujeme na vyhřáté talíře. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, ihned podáváme.

Komentáře k receptu