Roštěnec vařený se zeleninou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 50 g Cibulka jarní
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 250 g Hrachové lusky
 - 50 g Kerblík
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Bobkový list
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Kosti hovězí morkové
 - 4 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 4 polévková lžíce Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 5545 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 560 g
 - Sodík 294 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 520.1 mg
 - Draslík 906.4 mg
 - Vláknina 14086.3 mg
 - Vitamín A 14086.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 77.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 71.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso a kosti opláchneme a osušíme.
 - 
                                2
Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
 - 
                                3
Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.
 - 
                                4
Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.
 - 
                                5
Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.
 - 
                                6
Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.
 - 
                                7
Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
 - 
                                8
Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.