Vařená čočka s bramborami a klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 200 g Celer bulvový
  • 500 g Čočka jedlá
  • 100 g Slanina vepřová
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Klobása uzená
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 720 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 247 g
  • Sodík 299 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 11.3 mg
  • Draslík 1880.4 mg
  • Vláknina 72600.2 mg
  • Vitamín A 72600.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 91.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propláchneme čočku ve vodě a necháme ji okapat, nakrájíme na kostičky slaninu, celer, mrkev i petržel oškrábeme a pokrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na drobno.

  • 2

    V kastrolu necháme zesklovatět cibuli, potom přidáme nasekanou cibuli, zeleninu a okapanou čočku. Zalijeme vodou, vložíme tymián a bobkový list, přivedeme k varu, přidáme do vody klobásy, které jsme před tím propíchali vidličkou.

  • 3

    Vaříme asi hodinu přikryté poklicí.

  • 4

    Oškrábeme brambory, rozkrájíme je na čtvrtky. Vaříme v mírně osolené vodě.

  • 5

    Osolíme a opepříme čočku, přidáme vinný ocet. Nadrobno nasekáme petrželku, přidáme ji k k čočce. Uvařenou klobásu pokrájíme na tenké plátky a podáváme s čočkou. Hořčici servírujeme odděleně.

Komentáře k receptu