Doma uzený losos s lahodnou salátovou rukolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 27 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 150 g Mozzarella
  • 300 g Losos - filety
  • 150 g Rukola
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Rajčata
  • 2 špetka Sůl
  • 4 špetka Paprika mletá pálivá
  • 3 špetka Pepř citronový
  • 4 špetka Sůl mořská
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 2396 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 137.3 mg
  • Draslík 1176.2 mg
  • Vláknina 7437.4 mg
  • Vitamín A 7437.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.9 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme salát: omyjeme listy salátové rukoly, vodu setřepeme a dáme je do mísy. Čerstvý omytý kopr drobně pokrájíme. Mozzarelu nakrájíme na plátky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky a přidáme je k rukole. Do hrnečku si nalijeme 1.5 dl vody, rozpustíme v ní 2 lžičky cukru, 2 špetky soli a 3 špetky citronového pepře. Zálivku ochutíme citronovou šťávou (1-2 lžíce), přidáme do ní kopr a přelijeme listy salátu. Zlehka ho promícháme, rozdělíme a dáme na jednu polovinu talířů. Salát zdobíme plátky mozzarelly, které ochutíme mořskou solí, pálivou paprikou a pokapeme olivovým olejem.

  • 2

    Poté si připravíme uzeného lososa: 2 plátky z čerstvého lososa bez kůže (nebo filety z mraženého lososa) omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran. Důkladně vetřeme do masa olivový olej. Omyté čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano a petrželovou nať) omyjeme a vodu střepeme.

  • 3

    Do vyšší kovové krabičky (např. od čaje) vložíme 2-3 hrsti hrsti

  • 4

    dřevěných pilin, na ně poklademe snítky bylinek, na bylinky vložíme dřevěnou nebo kovovou mřížku. Na mřížku položíme připravené plátky lososa, takže strany, kde byla kůže, budou vespod. Krabičku uzavřeme víkem, do kterého jsme si udělali hřebíkem několik děr.

  • 5

    Gril rozehřejeme na střední teplotu (180°C-220°C). Na mřížku položíme krabičku s lososem a "udíme" 10 minut. Poté krabičku s lososem odebereme z grilu a necháme 2-3 minuty lososa dojít. Sejmeme víko z krabičky, lososa upravíme na talíře se salátem a servírujeme.

Komentáře k receptu