Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 120 g Křen
  • 180 g Mrkev kořen
  • 250 g Hovězí žebra
  • 250 g Hovězí maso zadní
  • 250 g Hovězí kližka
  • 100 g Petržel kořen
  • 500 g Kosti hovězí morkové
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 8 stroužek Česnek
  • 2.2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1742 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 145 g
  • Sodík 382 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 80.6 mg
  • Draslík 695.4 mg
  • Vláknina 12036.2 mg
  • Vitamín A 12036.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.

  • 2

    Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.

  • 3

    Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.

  • 4

    Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.

  • 5

    Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.

  • 6

    Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.

Komentáře k receptu