Bezlepkový kynutý knedlík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 10 g Droždí
  • 200 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Rohlík bezlepkový
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 573 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 130.1 mg
  • Vláknina 300 mg
  • Vitamín A 300 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Jizerka, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru. Přilijeme vlažné mléko a necháme kvásek vzejít. Mezitím nakrájíme na kostičky bezlepkový rohlík. Jakmile vzejde kvásek, mouku trošku osolíme, přidáme vejce a lžíci oleje. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme minimálně 30 minut kynout.

  • 2

    Poté těsto dáme na vál a zapracujeme do něj kostičky rohlíku. Utvoříme z něj knedlík ve tvaru válečku o průměru asi 6 cm. Zakryjeme ho a necháme znovu asi 15 minut vykynout. Mezitím si přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlík vložíme do vroucí vody a pomalu ho vaříme z jedné strany 5 minut, poté knedlík ve vodě otočíme a vaříme ho dalších 5 minut.

  • 3

    Uvařený knedlík vyjmeme, na několika místech propíchneme vidličkou a nakrájíme na plátky, které podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu