Zapékaný květák s vejcem
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 330 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 20 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 271.4 mg
- Draslík 821.5 mg
- Vláknina 10095 mg
- Vitamín A 10095 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.5 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 518.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje. 
- 
                                2V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky. 
- 
                                3Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem. 
- 
                                4Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut. 
- 
                                5Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        