Zapékaný květák s pšeničným zrním.

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Petržel - nať
  • 20 g Celer - nať
  • 500 g Květák
  • 300 g Šunka parmská
  • 5 g Bobkový list
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 250 g Pšenice - obilky
  • 120 g Máslo jihočeské
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Sůl
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 3 dl Voda pitná
  • 3 dl Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 533 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1062 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 28.6 mg
  • Draslík 380.3 mg
  • Vláknina 17004.5 mg
  • Vitamín A 17004.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 312.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nezralá pšeniční zrna namočíme na celou noc do vody. Potom je scedíme a ve vývaru povaříme 30-35 minut. Drobně nasekanou petrželovou a celerovou nať vmícháme do zrn. Dochutíme špetkou soli, pepřem a dobře promícháme.

  • 2

    Růžičky květáku dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je 3 dl horkou vodou, špetku soli, pepře, po 10 minutách květák scedíme. Zbylou vodu z květáku uchováme k dalšímu použití.

  • 3

    Pekáč vymažeme 60 g másla, vsypeme zrna, potom na malé kousky nakrájenou šunku, nakonec dáme růžičky květáku. Rozpustíme v pánvičce zbylé máslo. Ve vodě z květáku rozšleháme mouku, vlijeme do másla, přilijeme mléko, vývar, přidáme bobkový list, zbylou sůl s pepře a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Přelijeme ni suroviny v pekáči, povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vložíme do předehřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25-30 minut.

Komentáře k receptu