Jablkový koláč se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Jablka
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Mandle plátky
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 150 g Cukr krystal
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 773 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 16 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 151.9 mg
  • Draslík 262.2 mg
  • Vláknina 4498.3 mg
  • Vitamín A 4498.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla.

  • 2

    Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek.

  • 3

    Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou.

Komentáře k receptu