Galantina z husy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 150 g Játra drůbeží
  • 200 g Šunka uzená
  • 2000 g Husa domácí
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Vepřová krkovička
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Koňak
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 721 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 166.7 mg
  • Draslík 476.1 mg
  • Vláknina 523.7 mg
  • Vitamín A 523.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou menší husu zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme.

  • 2

    Polovinu vepřového masa nakrájíme na kostičky, druhou polovinu umeleme spolu s drůbežími játry. Do mletého masa přidáme bílky, mouku, sůl, pepř, koňak, vše v míse důkladně promícháme. Nakonec vmícháme na proužky pokrájenou šunku a kostičky masa. Vzniklou směsí naplníme vykostěnou husu, kterou pak zašijeme bílou režnou nití, převážeme a zformujeme do tvaru úhledného válečku.

  • 3

    Do velkého kastrolu vložíme husí křídla a kosti, překrojenou oloupanou cibuli, bobkový list, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, vložíme připravenou husu, přikryjeme pergamenovým papírem a necháme „táhnout“ 2½ - 3 hodiny.

  • 4

    Po této době husu vyjmeme, necháme asi 6 hodin vystydnout.

  • 5

    Šťávu z husy přecedíme do kastrolku, necháme vychladnout a dáme do ledničky ztuhnout. Druhý den sebereme tuk a vzniklý rosol nakrájíme na kousky.

  • 6

    Vychladlou husu zabalíme do pergamenového papíru, převážeme, mírně stáhneme a dáme na 24 hodin do ledničky.

  • 7

    Po této době husu rozbalíme, odstraníme nitě, husu nakrájíme na plátky. Podáváme obložené kousky rosolu.

Komentáře k receptu