Jablečný nákyp s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Jablka
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 130 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 80 g Rozinky bílé
  • 250 g Piškotový korpus vaječný
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 6 ml Pomerančová šťáva
  • 30 ml Rum
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 5 polévková lžíce Džus pomerančový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 668 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 108.3 mg
  • Draslík 190.7 mg
  • Vláknina 4960.2 mg
  • Vitamín A 4960.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme pomerančovou šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku.

  • 2

    Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jablečnou hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu.

  • 3

    Vložíme do nahřáté trouby, kde při180 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.

Komentáře k receptu