Rýžový nákyp se sušeným ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rýže loupaná
  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 150 g Borůvky sušené
  • 40 ml Rum
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 134 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 191 mg
  • Draslík 67.6 mg
  • Vláknina 7752 mg
  • Vitamín A 7752 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 433.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.

  • 2

    Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.

  • 3

    Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.

  • 4

    Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.

  • 5

    Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.

  • 6

    Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.

Komentáře k receptu