Rebarborový koláč s ořechy a želé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 180 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 180 g Ořechy vlašské
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 600 g Reveň (Rebarbora)
  • 60 g Cukr třtinový
  • 100 g Džem višňový
  • 40 g Želé dortové
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 270 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 161.9 mg
  • Draslík 169.4 mg
  • Vláknina 2382 mg
  • Vitamín A 2382 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky spolu s půlkou krupicového cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme v mikrovlnné troubě rozpuštěné, vlažné máslo a pokračujeme ještě chvilku ve šlehání. Bílky se zbylým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme pomleté ořechy.

  • 2

    Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu.

  • 3

    Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3-4 cm široké kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme 2 dl vody, přisypeme třtinový cukr a povaříme 5-7 minut. Škrob vsypeme do hrníčku se zbylou vodou, dobře rozkvedláme a vlijeme do kastrůlku s rebarborou. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku, přimícháme džem a ještě teplou rebarborou přelijeme na korpus. Rebarboru pěkně narovnáme. Dortové želé uvaříme podle návodu na sáčku a přelijeme povrch koláče. Vložíme koláč do lednice ztuhnout a potom krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.

Komentáře k receptu