Staroruské dušené hovězí maso

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 650 g Hovězí kližka
  • 80 g Slanina vepřová
  • 100 g Chléb konzumní
  • 500 g Chléb celozrnný žitný
  • 200 g Červená řepa sterilovaná
  • 80 g Sádlo škvařené
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • 125 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1051 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 1701 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 49.3 mg
  • Draslík 608.8 mg
  • Vláknina 24518.2 mg
  • Vitamín A 24518.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou hovězí kližku nakrájíme na kostky a obalíme v polohrubé mouce a prudce v pánvi na sádle po všech stranách opečeme. Dále na nudličky nakrájíme slaninu, na půlkolečka cibuli, na kolečka mrkev, na plátky celer a na kostičky 40 g tmavého žitného chleba.

  • 2

    Na dno kastrolu položíme nudličky slaniny a na ni rozložíme polovinu opečeného masa. Vše posypeme polovinou cibule, mrkve a celeru, osolíme, přidáme polovinu chleba, půl bobkového listu a drcený pepř. Na směs pak rozvrstvíme druhou polovinu masa, zeleniny a koření, povrch uhladíme a zalijeme horkým hovězím vývarem.

  • 3

    Kastrol postavíme na plotýnku, pokrm uvedeme do varu, pak jej dáme přikrytý do trouby a na mírném ohni do měkka dusíme. Asi po hodině zalijeme pokrm zakysanou smetanou a ještě 30 minut dusíme. Nakonec odkryjeme poklici a vše necháme krátce zapéct.

  • 4

    Dušené maso na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s chlebem a nakládanou červenou řepou.

Komentáře k receptu