Zapečený zeleninový mix se sýrem
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 300 g Květák
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Mrkev kořen
- 100 g Sýr Čedar
- 250 g Hrášek mražený
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 4 ks Rajčata
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Vývar zeleninový
- 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2494 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 254 g
- Sodík 948 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 688.6 mg
- Draslík 705.4 mg
- Vláknina 16339.2 mg
- Vitamín A 16339.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 292.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: květák, brokolici, mrkev i rajčata. Květák s brokolicí a mrkví uvaříme do poloměkka ve 2 litrech mírně osolené vody, do které jsme přidali lžičku citrónové šťávy. Vaříme 8 - 10 minut, poté květák i brokolici rozebereme na růžičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Zmrazený zelený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr jemně nastrouháme.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme zeleninový vývar, smetanu a omáčku pomalu vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny, dochutíme solí, pepřem a šleháme do doby, než omáčka trochu vychladne. Přidáme žloutky a zašleháme je. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.
-
3
Pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj všechnu promíchanou zeleninu, plátky rajčat klademe až navrch. Pokapeme rozehřátým máslem (60 g) a zalijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme petrželkou, sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 35 minut do zlatova.