Rassolnik z ledvinek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Vepřové ledvinky
  • 300 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Okurky nakládané
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Brambory
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 4 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Krupky trhané
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 246 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 70 g
  • Sodík 2383 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 185.5 mg
  • Draslík 758.2 mg
  • Vláknina 12182.3 mg
  • Vitamín A 12182.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové ledvinky zbavíme tuku a žilek, dobře je propereme, zalijeme je litrem vody, půl hodiny je povaříme a pak nakrájíme na kousky.

  • 2

    Mezitím si připravíme krupky. Nejprve je propláchneme studenou vodou, potom vařící a v té je necháme půl hodiny spařit, při čemž dvakrát vodu vyměníme. Větší nakládané okurky nakrájíme na kousky, zalijeme je 150 ml vařící vody, 5 minut povaříme, přilijeme 150 ml okurkového nálevu a ještě 10 minut vaříme.

  • 3

    Nakrájené předvařené ledvinky vhodíme do 1,5 l vařící vody, vaříme půl hodiny, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, menší celer, petržel a spařené krupky, za dalších 10 minut na kostky nakrájené brambory a nasekanou cibulku.

  • 4

    Když jsou brambory měkké, přidáme okurky i s nálevem, polévku osolíme, okořeníme bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a ještě 15 minut povaříme. Nakonec přidáme sekanou petrželku s koprem a stáhneme z ohně.

  • 5

    Rassolnik podáváme se zakysanou smetanou, kterou přidáváme až do talířů.

Komentáře k receptu