Burgundské ztracené vejce
Suroviny
- 160 g Máslo čerstvé
- 20 g Petržel - nať
- 5 g Bobkový list
- 3 g Tymián čerstvý
- 6 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 1 ks Cibule
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 28 g
- Sodík 133 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 277.3 mg
- Draslík 204.5 mg
- Vláknina 1645.3 mg
- Vitamín A 1645.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli i česnek pokrájíme na kousky, osmahneme v pánvi na 80 g rozpáleného másla do zlatova, zalijeme vínem, přidáme sůl, pepř, tymián, a bobkový list. Na mírném ohni povaříme 5 minut a scedíme. Vejce rozklepneme do naběračky, opatrně vpustíme do horkého ochuceného vína a povaříme ještě 4 minuty. Na dezertní talířky podle porci rozložíme krajíce celozrnného chleba a hotová vejce vybereme děravou naběračkou, poté je klademe na chléb na dezertních talířcích.
-
2
V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přisypeme mouku a zapražíme na světlou jíšku. Vložíme ji do vařící vinné tekutiny, dobře prošleháme a uvaříme na hladkou omáčku.
-
3
Teplou omáčkou přelijeme vejce na talířcích, ozdobíme posekanou petrželovou natí a podáváme.