Vemínko jako řízek
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí vemeno
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Strouhanka
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Petržel kudrnka
 - 4 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 0.01 kg Kopr
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.13 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 898 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 782.7 mg
 - Draslík 593.6 mg
 - Vláknina 15389.6 mg
 - Vitamín A 15389.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82.7 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek.
 - 
                                2
Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné.
 - 
                                3
Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany.
 - 
                                4
Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku.
 - 
                                5
Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky.
 - 
                                6
Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu.