Játra se žampiony ve smetanové omáčce
Suroviny
- 400 g Játra hovězí
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Portobello
 - 25 g Mouka pšeničná hladká
 - 1.77 g Máslo čerstvé
 - 400 ml Víno bílé
 - 150 ml Hovězí vývar základní
 - 100 ml Zakysaná smetana
 - 40 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Oregano
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 ks Cibule
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 298 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 270.5 mg
 - Draslík 694.7 mg
 - Vláknina 4248.5 mg
 - Vitamín A 4248.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 10.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Směs podáváme posypanou petrželovou natí.