Batátové žemličky s rozinkami
Suroviny
- 350 g Brambory sladké (Batáty)
 - 30 g Rozinky tmavé
 - 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 45 g Mléko odtučněné sušené
 - 30 g Cukr třtinový
 - 7 g Droždí sušené
 - 30 g Olej olivový extra panenský
 - 200 g Marmeláda jahodová
 - 500 ml Voda pitná
 - 120 ml Voda pitná
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 57 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 171.3 mg
 - Vláknina 6052.7 mg
 - Vitamín A 6052.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Batáty oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme zvolna půl hodiny. Scedíme, vložíme do mísy a rozmačkáme šťouchadlem. Přisypeme rozinky, mouku, sušené mléko, špetku soli, zalijeme teplou vodou, přidáme olej a vypracujeme těsto, které důkladně prohněteme. Těsto by se nemělo lepit. Necháme pod ubrouskem 45 minut odležet. Opět dobře prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.
 - 
                                2
Z těsta vytvarujeme 12 žemliček, vyskládáme na plech potažený papírem na pečení a necháme kynout ještě 15 minut. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut.
 - 
                                3
Vychladlé žemličky podélně rozkrojíme, potřeme marmeládou a podáváme.