Batátové žemličky s rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Brambory sladké (Batáty)
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 45 g Mléko odtučněné sušené
  • 30 g Cukr třtinový
  • 7 g Droždí sušené
  • 30 g Olej olivový extra panenský
  • 200 g Marmeláda jahodová
  • 500 ml Voda pitná
  • 120 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 57 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 171.3 mg
  • Vláknina 6052.7 mg
  • Vitamín A 6052.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Batáty oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme zvolna půl hodiny. Scedíme, vložíme do mísy a rozmačkáme šťouchadlem. Přisypeme rozinky, mouku, sušené mléko, špetku soli, zalijeme teplou vodou, přidáme olej a vypracujeme těsto, které důkladně prohněteme. Těsto by se nemělo lepit. Necháme pod ubrouskem 45 minut odležet. Opět dobře prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.

  • 2

    Z těsta vytvarujeme 12 žemliček, vyskládáme na plech potažený papírem na pečení a necháme kynout ještě 15 minut. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut.

  • 3

    Vychladlé žemličky podélně rozkrojíme, potřeme marmeládou a podáváme.

Komentáře k receptu