Marocké kuře v medovo-citronové marinádě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1300 g Kuře
  • 200 g Olivy černé
  • 600 g Rýže dušená
  • 75 ml Med včelí
  • 250 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 ks Pomeranč
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1078 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 1068 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 243.8 mg
  • Draslík 741.4 mg
  • Vláknina 9634.7 mg
  • Vitamín A 9634.7 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře střední velikosti omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 porcí, které vložíme do větší mísy. Důkladně rozmícháme 75 ml medu se šťávou z jednoho citronu a jednoho pomeranče, medovou směs nalijeme na kuře a dobře promícháme, aby marináda maso obalila. Mísu potom zakryjeme a uložíme na 1 hodinu do chladničky, maso několikrát v marinádě obrátíme.

  • 2

    Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Maso vyjmeme z marinády, lehce ubrouskem osušíme, marinádu uschováme. Ve velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem zpěníme česnek z cibulí a když cibule zesklovatí, vložíme na pánev porce kuřete, které 6-7 minut z každé strany opékáme do zlatohněda.

  • 3

    Opečené maso zalijeme horkým drůbežím vývarem a 2 lžícemi marinády, přidáme lžičku soli, po půl lžičce pepře a mletého zázvoru a špetku šafránu. Snížíme teplotu, pánev zakryjeme a pokrm 40 minut dusíme.

  • 4

    Mezitím podélně rozřízneme a vypeckujeme černé olivy a odblaníme dílky z jednoho pomeranče.

  • 5

    Na nahřáté talíře navrstvíme dušenou rýži, na ní dáme porce masa, přelijeme vydušenou šťávou a podáváme ozdobené dílky pomeranče a olivami.

Komentáře k receptu