Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 110 g Máslo
  • 2 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 kg Rajčata koktejlová
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Kečup ostrý
  • 1.5 polévková lžíce Máslo
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 3 polévková lžíce Rozmarýn
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 281 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 52.5 mg
  • Draslík 31.4 mg
  • Vláknina 2184 mg
  • Vitamín A 2184 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.

  • 2

    Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.

  • 3

    Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.

  • 4

    Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.

Komentáře k receptu