Košíčky plněné šlehačkovo-malinovou zmrzlinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Kakao - prášek
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr moučkový
  • 220 g Cukr moučkový
  • 50 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 170 g Čokoláda 70% kakao
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 ml Voda pitná
  • 20 ml Káva instantní
  • 500 ml zmrzlina
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1475 kcal
  • Sacharidy 164 g
  • Tuky 88 g
  • Sodík 73 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 134 g
  • Cholesterol 246.1 mg
  • Draslík 273 mg
  • Vláknina 9416.7 mg
  • Vitamín A 9416.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 298 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jeden den si připravíme šlehačkový krém ke zmrzlině: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, mléko a cukr. Jakmile se směs začne vařit, odstavíme rendlík z plotny, šlehačkový krém přelijeme do misky, kterou uzavřeme a dáme na noc do mrazáku.

  • 2

    Druhý den upečeme košíčky: formičky o průměru asi 8-10cm vymažeme máslem. V míse smícháme prosátou mouku s Maizenou, kypřícím práškem do pečiva a solí. Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mísy, kterou posadíme do horké vodní lázně, nalámeme čokoládu, přidáme máslo a kakao. Za stálého míchání čokoládu s máslem rozpustíme až se vytvoří hladký krém, pak mísu odstavíme z vodní lázně. V druhé míse elektrickým šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny, ke konci zašleháme do ní instantní kávu. Postupně ještě do pěny zamícháme čokoládový krém a nakonec připravenou mouku. Těsto dáme do formiček, ty poklademe na plech a dáme do trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut. Upečené a mírně vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.

  • 3

    Do hlubší pánve nasypeme cukr, přidáme k němu vodu, máslo a za stálého míchání uvaříme karamel. Ke karamelu přimícháme máslo, mícháme do doby, až bude vzniklá poleva hladká, pak přidáme smetanu a pomalu vaříme, asi 20-25 minut do hustého krému.

  • 4

    Malinovou zmrzlinu smícháme se šlehačkovým krémem.

  • 5

    Košíčky poklademe na mísu, na každý dáme kopeček malinové zmrzliny, kterou přelijeme karamelovým krémem a podáváme.

Komentáře k receptu