Pečené bylinkové kuře na zelenině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Brambory
  • 3 ks Karotka
  • 1 ks Kedlubna
  • 10 ks Kapusta růžičková
  • 1 ks Rajčata
  • 6 ks Česnek
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.8 kg Kuře
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1252 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 687 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 337.5 mg
  • Draslík 1563.1 mg
  • Vláknina 32911.2 mg
  • Vitamín A 32911.2 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté kuře osušíme, do kůže na prsou, pod stehny a na bocích nařízneme. Troubu si předehřejeme na 200°C. Snítky rozmarýnu, citrónového tymiánu a petrželky kudrnky omyjeme, z bylinek otrháme lístky a dáme je do misky. 4 stroužky česneku očistíme, velmi drobně pokrájíme a přidáme k bylinkám. Směs bylinek promícháme s 1 lžicí oleje a vetřeme ji do připravených zářezů na kůži. Potom celé kuře osolíme a posypeme drceným kmínem.

  • 2

    Připravíme si zeleninu: očištěnou cibuli rozkrájíme na osminky. Oloupané větší brambory a karotku omyjeme, brambory rozkrájíme na čtvrtky, které ještě v polovině přepůlím. Karotku nakrájíme na kolečka silné 1 cm. Oloupanou kedlubnu rozkrojíme na polovinu a pak na plátky. očištěnou růžičkovou kapustu rozkrojíme na poloviny. Větší rajče omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Všechnu zeleninu vložíme do pekáče, mezi zeleninu zastrčíme na několika místech neoloupané stroužky česneku, pak vše osolíme, opepříme a pokapeme olejem a promícháme. Na zeleninu položíme kuře hřbetem dolů a pokapeme ho olejem. Pekáč s kuřetem vložíme do středu trouby a pečeme přibližně 35 minut. Každých 15 minut kuře podlejeme výpekem. Po 40 minutách vytáhneme pekáč z trouby a kuře opatrně rozčtvrtíme a polejeme výpekem. Porce kuřete poklademe na zeleninu a vložíme zpět do trouby. Pečeme dozlatova dalších 15 minut.

  • 3

    Na střed velko servírovací mísy, kterou jsme předem ohřáli, položíme porce kuřete, okolo nich poklademe upečenou zeleninu, kuře pokapeme zbylým výpekem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu