Králík s vepřovým masem pečený na moravský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Špek
  • 300 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Králík
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 3 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 kg Vepřová krkovička
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1126 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 798 mg
  • Bílkoviny 104 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 379.3 mg
  • Draslík 933.2 mg
  • Vláknina 3731.5 mg
  • Vitamín A 3731.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180-190°C. Vepřovou krkovici bez kosti nakrájíme na menší kusy a rozporcovaného králíka bez blan omyjeme a osušíme. Podle chuti posypeme maso kmínem, solí a pepřem. Očištěné cibule se stroužky česneku pokrájíme na plátky. Špek nakrájíme na tenké hranolky 1x1cm a pomocí špikovací jehly králíka prošpikujeme. Jak králíka, tak vepřové maso vložíme do pekáče, přidáme k němu bobkové listy, nové koření a polovinu nakrájené cibule s česnekem. Pekáč zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby.

  • 2

    Po 30 minutách pečení maso obrátíme, polijeme výpekem, přidáme zbytek cibule s česnekem a maso podlijeme vodou. Pečeme další hodinu, během té doby maso podléváme výpekem a obracíme ho. Maso budeme ještě péct přibližně dalších 20-30 minut.

  • 3

    Když bude maso měkké, 15 minut před dopečením z pekáče odstraníme poklici, maso polijeme výpekem, případně ho obrátíme a zvýšíme teplotu na 220°C.

  • 4

    Upečené maso by mělo mít zlatohnědou kůrku. Porce dáme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu