Švábské sýrové špecle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 475 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 310.6 mg
 - Draslík 159.9 mg
 - Vláknina 16503.7 mg
 - Vitamín A 16503.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a na kolečka pokrájíme cibuli. V hrnci rozehřejeme olej a cibulová kolečka dozlatova podusíme. Omyjeme a necháme okapat petržel, najemno nakrájíme a podusíme s cibulí. Nahrubo namletým pepřem a muškátovým oříškem okořeníme. Nahrubo nastrouháme ementál. Rozehřejeme troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 3-4, horkovzdušná trouba 180 °C).
 - 
                                2
Smícháme mouku s vodou, dvěma vejci a solí a mícháním vypracujeme vláčné těsto.
 - 
                                3
Do velkého hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a do vařící vody přes struhadlo na špecle těsto rovnoměrně vytlačíme. Špecle vaříme v odkrytém hrnci, dokud nevyplavou na hladinu.
 - 
                                4
Děrovanou naběračkou špecle vytáhneme z vody, jemně je propláchneme studenou vodou a v sítku je necháme okapat.
 - 
                                5
Do žáruvzdorné formy navrstvíme špecle, cibulovo-petrželovou hmotu a polovinu sýra. Znovu dochutíme pepřem a muškátovým oříškem, zasypeme zbytkem nastrouhaného sýra.
 - 
                                6
Zapékáme asi 15 minut v troubě.