Zapečená rajčatová rýže

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Rýže loupaná
  • 60 g dušená šunka výběrová 85%masa
  • 10 g sýr strouhaný
  • 10 ml Olej olivový
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 2 ks Cibule
  • 6 ks Rajčata
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 514 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 1779 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 4.5 mg
  • Draslík 1108.5 mg
  • Vláknina 16728.5 mg
  • Vitamín A 16728.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.5 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme nadrobno, podusíme v rozpáleném oleji. Přidáme rýži a znovu podusíme, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme rýži ještě asi 40 minut nabobtnat tak, aby se nerozvařila, měla by zůstat zrnitá.

  • 2

    Omyjeme rajčata, rozpůlíme, odstraníme slupku a nakrájíme na malé kousky. Nakrájíme šunku na proužky. Omytou a okapanou petrželovou nať nasekáme najemno. Rozehřejeme troubu na 200 °C ( plynová trouba stupeň 3 až 4, horkovzdušná trouba 180 °C).

  • 3

    Několik minut před koncem vaření rýže přidáme šunku a rajčata, osolíme, přidáme pepř a petržel.

  • 4

    Uvařenou rýži vložíme do pečicí formy a posypeme strouhaným sýrem.

  • 5

    Na středním roštu v rozehřáté troubě zapečeme, dokud se sýr neroztaví.

Komentáře k receptu