Slaný závin s mletým masem a kysaným zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 250 g Zelí kysané
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 10.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 497 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 112 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 125.1 mg
  • Draslík 366.4 mg
  • Vláknina 5873.3 mg
  • Vitamín A 5873.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso (plecko nebo krkovici). Očištěné 2 cibule pokrájíme nadrobno. 1 cibuli a prolisované 3 stroužky česneku přidáme k masu. Dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a přidáme ještě celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme. Kysané zelí (podle kyselosti případně propláchnuté) necháme ze šťávy odkapat, v misce zelí dochutíme cukrem, pepřem a promícháme.

  • 2

    Listové těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 2 kusy. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku. Každý plát posypeme strouhankou, potřeme připraveným masem, na maso poklademe tenkou vrstvu zbylé pokrájené cibule a zelí. Okraje závinu přehneme dovnitř min. 3-4 cm. Pak těsto zavineme, opatrně oba záviny dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme jeden závin sezamovými semínky, druhý kmínem a plech dáme do středu trouby.

  • 3

    Záviny pečeme pomalu, asi 30 minut. Po 15-20 minutách záviny překryjeme pečícím papírem, aby se povrch nepřipálil a pečeme dozlatova, až zlatohněda, přibližně dalších 10 minut.

  • 4

    Hotové záviny nakrájíme na porce, podáváme je teplé i studené.

Komentáře k receptu