Vepřová kýta s brokolicí
Suroviny
- 500 g Vepřová kýta
 - 500 ml Vývar drůbeží
 - 200 ml Balsamico ocet
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Brokolice
 - 8 ks Bobkový list
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 8 stroužek Česnek
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 783 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 95.6 mg
 - Draslík 1346.4 mg
 - Vláknina 14321.1 mg
 - Vitamín A 14321.1 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 229.2 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme 4 plátky. Do každého plátku uděláme dva zářezy a vložíme do nich oloupaný stroužek česneku a bobkový list. Maso osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném sádle z obou stran opečeme, až je maso zlatohnědé. Poté vsypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme balsamicem a odpařujeme zhruba minutu. Maso přelijeme polovinou vývaru a pod poklicí na mírnějším plameni dusíme asi 45 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. Maso přeložíme na talíř a držíme na teple. Do omáčky vmícháme máslo a chvilku vaříme.
 - 
                                2
Souběžně připravíme brokolici. Rozebereme ji na růžičky a v polovině dávky vody necháme asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a asi 7 minut vaříme ve vodě osolené 0,25 lžičkou soli. Poté scedíme, necháme okapat a zakapeme 2 lžícemi olivového oleje. Oloupaný a rozdrcený česnek osmažíme na zbylém oleji, vložíme na něj brokolici, osolíme, opepříme a chvíli restujeme.
 - 
                                3
Maso podáváme pokrájené na silnější kusy, obložené brokolicí a polité omáčkou.