Restované marinované krevety s kuskusem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Krevety tygří - loupané
  • 100 g Kuskus
  • 175 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Olej chilli
  • 1 ks Avokádo
  • 6 ks Rajčata Cherry
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Limetková šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 702 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 54.1 mg
  • Draslík 923.7 mg
  • Vláknina 21706 mg
  • Vitamín A 21706 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme marinádu pro krevetky: do mísy dáme 1/2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku chilli oleje, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíci limetkové šťávy a 2 špetky mletého zázvoru. Vše dobře promícháme.

  • 2

    Zralé avokádo omyjeme, rozkrojíme, odstraníme pecku, oloupeme ho a pokrájíme na malé kostičky. Omytá cherry rajčátka rozkrájíme na poloviny a odložíme je do misky.

  • 3

    Zmrazené vyloupené krevetky bez střívka vyndáme z lednice přibližně 20 minut před přípravou. Necháme je povolit v pokojové teplotě, pak je v sítu dobře promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme je. Poté je vložíme do marinády, promícháme je tak, aby se celé marinádou obalily. Pak je necháme v chladu odležet 10-15 minut.

  • 4

    Chvíli předtím, než začneme restovat krevetky, připravíme si kuskus: v hrnci rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, přisypeme 100g kuskusu a směs důkladně promícháme, až se zrníčka obalí olejem. Pak kuskus zalijeme vroucím zeleninovým vývarem (přesně 175ml) promícháme a necháme ho pod poklicí 5 minut nabobtnat. Poté do kuskusu přimícháme pokrájené avokádo.

  • 5

    V pořádně rozehřáté pánvi rozpálíme olivový olej, který rozetřeme po celém dnu. Poklademe na ně marinované krevetky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Krevetky restujeme z jedné strany po 2-3 minutách, jakmile spodní strana krevetek zrůžoví, všechny obrátíme a restujeme je z druhé strany dorůžova. Hotové krevetky mají krásně růžovou, až oranžovou barvu, maso je jasně bílé, nesmí být průhledné. Pánev s krevetkami odstavíme z plotny, podle chuti je dosolíme.

  • 6

    Na talíře dáme porce kuskusu, obložíme ho krevetkami, rozkrájenými rajčátky a hned servírujeme.

Komentáře k receptu