Restované marinované krevety s kuskusem
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Kuskus
- 175 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1 ks Avokádo
- 6 ks Rajčata Cherry
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 23 g
- Sodík 702 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 54.1 mg
- Draslík 923.7 mg
- Vláknina 21706 mg
- Vitamín A 21706 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme marinádu pro krevetky: do mísy dáme 1/2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku chilli oleje, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíci limetkové šťávy a 2 špetky mletého zázvoru. Vše dobře promícháme.
-
2
Zralé avokádo omyjeme, rozkrojíme, odstraníme pecku, oloupeme ho a pokrájíme na malé kostičky. Omytá cherry rajčátka rozkrájíme na poloviny a odložíme je do misky.
-
3
Zmrazené vyloupené krevetky bez střívka vyndáme z lednice přibližně 20 minut před přípravou. Necháme je povolit v pokojové teplotě, pak je v sítu dobře promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme je. Poté je vložíme do marinády, promícháme je tak, aby se celé marinádou obalily. Pak je necháme v chladu odležet 10-15 minut.
-
4
Chvíli předtím, než začneme restovat krevetky, připravíme si kuskus: v hrnci rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, přisypeme 100g kuskusu a směs důkladně promícháme, až se zrníčka obalí olejem. Pak kuskus zalijeme vroucím zeleninovým vývarem (přesně 175ml) promícháme a necháme ho pod poklicí 5 minut nabobtnat. Poté do kuskusu přimícháme pokrájené avokádo.
-
5
V pořádně rozehřáté pánvi rozpálíme olivový olej, který rozetřeme po celém dnu. Poklademe na ně marinované krevetky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Krevetky restujeme z jedné strany po 2-3 minutách, jakmile spodní strana krevetek zrůžoví, všechny obrátíme a restujeme je z druhé strany dorůžova. Hotové krevetky mají krásně růžovou, až oranžovou barvu, maso je jasně bílé, nesmí být průhledné. Pánev s krevetkami odstavíme z plotny, podle chuti je dosolíme.
-
6
Na talíře dáme porce kuskusu, obložíme ho krevetkami, rozkrájenými rajčátky a hned servírujeme.