Řecká musaka s bramborami a lilky
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 60 g Protlak rajčatový sterilovaný
 - 500 g Maso mleté - mix
 - 200 ml Víno červené
 - 300 ml Vývar zeleninový
 - 500 ml Bešamel
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Lilek
 - 4 ks Bobkový list
 - 3 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 1025 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 10.1 mg
 - Draslík 1243.5 mg
 - Vláknina 18263.8 mg
 - Vitamín A 18263.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek nasekáme na plátky. V hrnci připravenou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme mleté maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme červeným vínem a necháme alkohol vyvařit. Potom přilijeme vývar. Dusíme doměkka, podle chuti osolíme a opepříme. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí. Bešamel okořeníme 2 bobkovými listy. Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Část brambor urovnáme na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu masovo-zeleninového ragú a poklademe lilkem. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme masem a bešamelem.
 - 
                                3
Musaku pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 až 45 minut