Zapékané těstoviny se zeleninou, bešamelem a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hrášek mražený
  • 150 g Kukuřice mražená
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Sýr Gran Moravia
  • 500 g Rajčata Cherry
  • 400 g Těstoviny Rigatoni
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Paprika oranžová
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1094 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 520 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 507.5 mg
  • Vláknina 16054.8 mg
  • Vitamín A 16054.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1579.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní těstoviny rigatoni ( vroubkované makaróny) a uvaříme je podle návodu al dente. Scedíme je a necháme okapat. Troubu si předehřejeme na 220°C.

  • 2

    Uvaříme si bešamel: v kastrólku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme si světlou jíšku, stále mícháme a přiléváme mléko. Pomalu uvaříme hladkou hustou omáčku - bešamel. Dochutíme solí, bílým pepřem a kastrólek s bešamelem odstavíme z plotny.

  • 3

    Omyjeme si cherry rajčata (červená i žlutá) a pokrájíme je na plátky. Oranžovou papriku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka i žebra a nakrájíme ji na tenké proužky.

  • 4

    Zapékací mísu vytřeme olejem. Všechny ingredience rozdělíme na 2 díly. Na dno nalijeme 1/2 bešamelu, na něj dáme 1/2 uvařených těstovin. Na těstoviny rozložíme rozkrájená 1/2 rajčat, mezi ně dáme 1/2 zmrazeného hrášku s cukrovou kukuřicí a proužky papriky. Vrstvu zeleniny posypeme 1/2 jemně nastrouhaného sýru. Na sýr rozložíme druhou vrstvu těstovin, zeleniny, vše zalijeme bešamelem a posypeme zbývajícím sýrem.

  • 5

    Mísu s těstovinami vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme dozlatova přibližně 12-15 minut. Horké porce rozdělíme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu