Koláč se zapečenými višněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 200 g Mouka polohrubá
  • 750 g Višně
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.5 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 354 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 123.8 mg
  • Draslík 156.5 mg
  • Vláknina 4016.7 mg
  • Vitamín A 4016.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z omytého a osušeného citronu si nastrouháme kůru. Do mísy prosijeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rum, žloutky, 1-2 kávové lžičky citronové kůry a 1-2 kávové lžičky studené vody. Smícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo.

  • 2

    Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.

  • 3

    Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Tukem si vymažeme formu, vyložíme ji těstem a jeho okraje vytáhneme asi 2,5 cm vysoko.

  • 4

    Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem. Pečeme asi 15 minut, poté odstraníme hrách a papír na pečení.

  • 5

    Připravíme si náplň: Omyjeme a vypeckujeme višně. Podusíme je asi 4 minuty s trochou vody a 1 polévkovou lžící cukru. Poté je necháme okapat a rozložíme na předpečený korpus.

  • 6

    Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a smetanou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do krému. Směs rozetřeme na višně.

  • 7

    Nakonec ještě vložíme na 25 minut do trouby a pečeme.

Komentáře k receptu