Čistý zeleninový vývar

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 3 ks Kapusta hlávková
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Hřebíček
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej sójový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 461 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 441 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 3172.8 mg
  • Vláknina 53877.9 mg
  • Vitamín A 53877.9 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 665 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou.

  • 3

    Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut.

  • 4

    Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru.

Komentáře k receptu