Zelné závitky s balkánským sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rýže loupaná
  • 50 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 100 g Sýr balkánský
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Zelí hlávkové bílé
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 749 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 430 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 201.7 mg
  • Draslík 450.8 mg
  • Vláknina 2365.3 mg
  • Vitamín A 2365.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na jednotlivé listy rozdělíme zelí, které ponoříme na dvě minuty do osolené vařící vody, vyndáme a necháme okapat.

  • 2

    Uvaříme rýži ve dvojnásobném množství osolené vody doměkka. Nastrouháme sýry.

  • 3

    Připravíme omáčku ze světlé jíšky z másla a mouky, do které přidáme mléko, rozmícháme a 10 minut povaříme.

  • 4

    Nakrájíme oloupanou cibuli a na dvou lžících oleje osmahneme. Přidáme mleté maso a osmažíme za občasného míchání.

  • 5

    Do masa zamícháme vařenou rýži, strouhaný tvrdý sýr, vejce, sůl a pepř.

  • 6

    Náplň rozložíme na listy, listy svineme a zavážeme nití. Rozehřejeme ve větší pánvi dvě lžíce oleje, vložíme závitky a za občasného podlití vodou zakryté podusíme 40 minut na mírném ohni.

  • 7

    Sundáme nitě a naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme balkánským sýrem, zalijeme připravenou omáčkou a v horké troubě 20 minut zapékáme dozlatova.

  • 8

    Podáváme s bramborovou kaší.

Komentáře k receptu