Dušený bažant na hruškách a pomerančích

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 600 g Hrušky
  • 200 ml Vývar zeleninový
  • 100 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Pomeranče
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 kg Bažant obecný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 890 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 492 mg
  • Bílkoviny 79 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 242.9 mg
  • Draslík 1152.1 mg
  • Vláknina 11797 mg
  • Vitamín A 11797 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pomeranče oloupeme, odstraníme i bílou slupku, nakrájíme na plátky, šťávu zachytíme. Kůru nakrájíme na jemné proužky, poté 2x spaříme vroucí vodou a scedíme.

  • 2

    Oloupané hrušky nakrájíme na osminky a na troše rozpáleného oleje orestujeme spolu s bobkovým listem.

  • 3

    V kastrolu rozehřejeme olej, zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli, celer a slaninu nakrájené na kostičky. Na tento základ vložíme kuchyňsky upraveného bažanta a z každé strany 2-3min orestujeme.

  • 4

    Maso vyjmeme, do výpeku přidáme pomeranče a hrušky. (několik kousků odložíme do náplně).

  • 5

    Bažanta naplníme zbytkem hrušek promíchaných s hrstkou soli, ovážeme kuchyňským provázkem a vrátíme do kastrolu. Poklademe ho pomerančovou kůrou, podlijeme pomerančovou šťávou, vývarem, ochutíme solí a pepřem a na mírném ohni pod pokličkou dusíme alespoň 3hodiny.

  • 6

    Bažanta podáváme s dušenými hruškami a pomeranči.

Komentáře k receptu