Zelná polévka s klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 67 g Cibule
  • 133 g Klobása Dunajská
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 13 g Sůl
  • 67 g Tuk
  • 0.7 g Pepř černý mletý
  • 13 g Polévkové koření
  • 10 g Česnek
  • 7 g Houby sušené
  • 533 g Zelí kysané
  • 0.1 g Bobkový list
  • 33 g Vepřový bok uzený
  • 13 g Paprika mletá sladká
  • 30 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1600 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 192 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 571 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 9.1 mg
  • Draslík 182.8 mg
  • Vláknina 4063.2 mg
  • Vitamín A 4063.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kysané zelí překrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme je vodou a zalijeme vodou.

  • 2

    K zelí přidáme jemně nakrájenou cibuli, na tuku osmaženou do růžova a zaprášíme mírně zpěněnou paprikou, opláchnuté a namočené houby nakrájené na menší kousky, mletý pepř, bobkový list a na malé kostičky nakrájený bůček. Vše vaříme asi půl hodiny.

  • 3

    Částečně uvařené zelí zahustíme prosátou moukou, kterou jsme promíchali s dávkou smetany a trochou odvaru ze zelí.

  • 4

    Přidáme česnek utřený se solí a za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně půl hodiny.

  • 5

    Klobásu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ke konci varu ji přidáme do polévky.

  • 6

    Nakonec hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a krátce povaříme.

Komentáře k receptu