Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem
Suroviny
- 150 g Sýr Parmezán
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Česnek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.25 dl Olej olivový extra panenský
 - 6 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 740 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 148.2 mg
 - Draslík 137.4 mg
 - Vláknina 4765.8 mg
 - Vitamín A 4765.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
K přípravě nudlové teriny si nejdříve připravíme těsto.
 - 
                                2
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme olej s bílým vínem a nejdříve pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody.
 - 
                                3
Těsto rozdělíme na 4 díly, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou, z každé placky nakrájíme nejdříve stejné obdélníky přibližně 8 x 20 cm, které vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 4 minuty. Díly opatrně vyjmeme, zchladíme, dáme okapat na utěrku nebo pečící papír.
 - 
                                4
Nádobu na terinu vymažeme olejem a vyložíme pláty těsta tak, aby nám po stranách přečnívaly přes okraj (minimálně 6 cm, vše záleží na rozměru nádoby).
 - 
                                5
Do mixeru dáme omyté a okapané lístky bazalky. Přidáme k nim pokrájený česnek, který by měl být z pesta jenom cítit, nikoli mu vévodit. Lístky s česnekem rozmixujeme, pomalu přilijeme polovinu olivového oleje a stále pomalu mixujeme, pak do mixéru přisypeme piniové oříšky, přidáme sůl, pepř, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu a pomalu doléváme zbytek oleje, mixujeme až nám vznikne hladké a krémovité pesto (hustá omáčka).
 - 
                                6
Na dno vyložené nádoby těstem naneseme lžící bazalkové pesto, posypeme trochou parmezánu a zakryjeme dílem těsta. Tento postup opakujeme do spotřebování těsta. Přečnívající okraje těsta přeložíme na poslední díl a lehce je rukou přitlačíme.
 - 
                                7
Nádobu s terinou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 225 °C.
 - 
                                8
Upečenou nudlovou terinu necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a pokrájíme na porce. Chutná s rajčatovým salátem.
 - 
                                9