Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 4 ks Artyčoky
 - 2 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 6 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
 - Sacharidy 128 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1390 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 127 g
 - Cholesterol 30.8 mg
 - Draslík 4010.7 mg
 - Vláknina 108535 mg
 - Vitamín A 108535 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 127.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
 - 
                                2
Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
 - 
                                3
Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
 - 
                                4
Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
 - 
                                5
Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
 - 
                                6
Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
 - 
                                7
Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
 - 
                                8
Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.