Citronový koláč s mandlemi
Suroviny
- 150 g Mandle
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr krupice
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 917 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 101 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 189.8 mg
 - Draslík 459.3 mg
 - Vláknina 12077 mg
 - Vitamín A 12077 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.5 mg
 - Vitamín E 10.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
V míse smícháme 1 lžíci cukru, sůl, prosátou mouku s práškem do pečiva a 85 gramů změklého másla. Šlehačky přidáme jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta uděláme kouli. Na pomoučeném vále z ní vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje, vložíme do formy, dno propícháme vidličkou a těsto necháme v chladničce zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Poté na těsto položíme pergamenový papír, posypeme fazolemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 12 minut. Fazole i papír z těsta sejmeme a pečeme ještě asi 8 minut při teplotě 180°C.
 - 
                                3
Mezitím umeleme oloupané mandle s 1 lžící krupicového cukru. Zbylý krupicový cukr umícháme ve vodní lázni s vajíčky do husté směsi. Přimícháme strouhanou citronovou kůru a šťávu, 115 g rozpuštěného másla a umleté mandle. Mírně zchladlou směs nalijeme na upečený koláč a pečeme ještě asi 35 minut.
 - 
                                4
Hotový koláč můžeme zdobit tenkými proužky citronové kůry.