Rýžový nákyp s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
 - Sacharidy 113 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 621 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 106 g
 - Cholesterol 152.5 mg
 - Draslík 267.7 mg
 - Vláknina 9882.6 mg
 - Vitamín A 9882.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout.
 - 
                                2
Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla.
 - 
                                3
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky.
 - 
                                4
Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova.
 - 
                                5
Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem.