Polévka se sýrem a kukuřicí
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 350 g Kukuřice cukrová nakládaná
 - 120 g Sýr Čedar
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 4 krajíc Chléb konzumní
 - 450 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 200 ml Víno bílé
 - 30 ml Olej olivový
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 2 ks Šalotka
 - 10 ks Šalvěj čerstvá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 968 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 113.3 mg
 - Draslík 777.2 mg
 - Vláknina 9690 mg
 - Vitamín A 9690 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme krutony. Z chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba dozlatova opečeme. Hotové krutony osušíme na savých kuchyňských utěrkách.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme šalotky a při nízké teplotě za občasného míchání opékáme 5 minut doměkka. Přidáme brambory, mícháme a opékáme pouze 2 minuty.
 - 
                                3
Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme. Hrnec odstavíme, vmícháme víno, postupně zapracujeme mléko. Polévku vrátíme zpět na oheň a stálého míchání přivede k varu. Teplotu snížíme a vaříme, až brambory změknou.
 - 
                                4
Přimícháme kukuřici, sýr, šalvěj, smetanu a zahříváme, až se sýr roztaví. Polévku podáváme v předehřátých miskách, ozdobenou krutony a šalvějí.