Domácí veka světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 274 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 161.9 mg
 - Vláknina 9804.5 mg
 - Vitamín A 9804.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a na teple necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
 - 
                                3
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o délce plechu, na němž budeme veku péct. Následně jej srolujeme po delší straně a oba konce stiskneme, aby se nerozevíraly. Veku položíme na plech, vyložený pečícím papírem spojem dolů. Po délce veky uděláme několik mělkých zářezů, potřeme ji bílkem rozšlehaným s vodou a solí. Necháme nejméně 15 minut kynout. V předehřáté troubě pečeme přibližně 20 minut. Poté potřeme znovu bílkem a pečeme dalších 20 minut, až je veka na povrchu světle hnědá.