Cukroví z ostružin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 106 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 103.7 mg
 - Vláknina 6696 mg
 - Vitamín A 6696 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ostružiny přebereme, opláchneme a necháme dobře odkapat. Z omytých a osušených limetek odkrojíme tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, limetkovou šťávu, přidáme limetkovou kůru a ostružiny, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Po dosažení bodu varu poodkryjeme pokličku a asi 30 minut vaříme, ostružiny popraskají. Uvařené ostružiny potom rozmixujeme a propasírujeme, nejlépe v pasírovacím mlýnku nebo přes síto. Ostružinové pyré (asi 1 kg) smícháme s cukrem a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme asi 1 hodinu. Pyré se začíná oddělovat od stěn hrnce a získá vzhled husté jablečné přesnídávky. V posledních 20 minutách pyré neustálé mícháme, aby nestříkalo, čím déle budeme směs míchat, tím rychleji cukroví vyschne.
 - 
                                2
Pečící plech postříkáme vodou a vyložíme alobalem lehce potřeným olejem. Ostružinové pyré rozetřeme na připravený plech ve vrstvě asi 1 cm silné a necháme chladnout (můžeme použít i formičky). Během chladnutí proběhne želírovací proces. Další den pastu přeneseme na pečící papír a necháme schnout 3 až 4 týdny na teplém místě; každý druhý den obracíme. Po vyschnutí ostružinové želé nakrájíme a naskládáme do vzduchotěsné krabice, vrstvy prokládáme voskovaným papírem nebo papírem na pečení.