Bramborové placky s vinnou omáčkou
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 1.6 g Máslo čerstvé
 - 250 ml Víno červené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 0.16 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 440 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 185.6 mg
 - Draslík 1032.3 mg
 - Vláknina 12652.8 mg
 - Vitamín A 12652.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, nahrubo nakrájíme. Vaříme je v osolené vodě 20 minut, scedíme, prolisujeme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky, mouku, vše uhněteme do hladkého těsta, osolíme, opepříme.
 - 
                                2
Z těsta vytvarujeme asi centimetr silné placičky, v pánvi na rozehřátém oleji a 20 g másla placky smažíme (po každé straně asi 3 minuty).
 - 
                                3
Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na zbylém rozehřátém másle. Zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, svaříme na polovinu.
 - 
                                4
Placičky podáváme s vinnou omáčkou a hlávkovým salátem.